MICHELIN Maraton Zalau

joi

Festivalul Sporturilor Montane Transalpin



Scopul concret al proiectului

Promovarea si popularizarea turismului sportiv ca modalitate eco de petrecere a timpului liber, ridicarea nivelului de cunoastere a potentialului turistic dezvoltat de existenta rutei ”Transalpina” si educarea societatii intr-un spirit verde – prin implicarea in activitati mediu-protective.


Obiectivele proiectului

- promovarea si popularizarea turismului sportiv ca modalitate eco de petrecere a timpului liber;
- constientizarea de catre societate a diverselor moduri de agresare a locurilor de campare precum si importanta protejarii acestora;
- educarea tinerilor intr-un spirit verde, prin oferirea unor oportnitati de petrecere a timpului liber in natura si implicarea in activitati eco;
- educarea turistilor ce parcurg ruta ”Transalpina”, intr-un spirit mediu-protectiv
- dezvoltarea spiritului de echipa si apartenenta la grup, dezvoltarea relatiilor interumane;
- cunoasterea potentialului turistic al zonei Muntiilor Parang;


Prezentarea zonei in care se desfasoara proiectul

Obarsia Lotrului, este locul in care turismul si respectul pentru natura ar trebui sa fie pe primul loc in preocuparile oamenilor. Aici este punctul in care se intersecteaza cele doua drumuri nationale, de un farmec aparte, DN 7A care leaga Valea Jiului de Valea Oltului: si DN 67C – TRANSALPINA, care leaga Oltenia de Transilvania, cea mai inalta sosea din tara care atinge punctul maxim in Pasul Urdere (2145 m).


Importanta

Importanta deosebita a zonei in care se desfasoara proiectul este data de faptul ca cele doua drumuri mentionate, alaturi de Obarsia Lotrului si Ranca constituie puncte de acces catre numeroase si importante arii naturale protejate, din proximitate: Rezervatia de la Lacul Calcescu, a fost constituita in anul 1932, prin Jurnalul Consiliului de Ministri 1142/1932, cu prilejul stabilirii primelor arii protejate in Romania, Rezervatia de la Gauri, reprezentativa sub aspect floristic, geomorfologic si speologic, Rezervatia Dengheru-Cioara, Rezervatia Iezerul Latoritei.


Necesitatea activitatilor intreprinse in proiect

Modernizarea DN 7A si DN 67C faciliteaza dezvoltarea turismului in aceasta zona, fapt ce se observa prin cresterea numarului de turisti ce strabat cu mijloace auto cele doua drumuri nationale, dar si prin inlesnirea accesului catre puncte de interes, in special arii naturale protejate si diverse obiective montane: varfuri, lacuri, caldari, etc.
In acest context lipsa implementarii conceptului de educatiei ecologica si a promovarii ariilor naturale protejate, din zona de interes a facut ca societatea sa nu manifeste preocupare adecvata fata de aceasta zona, problemele si importanta sa. Odata cu cresterea numarului de turisti a crescut si pericolul generat de turismul neadecvat, in proximitatea soselei fiind observate diverse deseuri, aruncate de turisti.
Astfel devine necesara o interventie la nivelul educatiei cetatenilor, prin actiuni in genul celor pe care le promoveaza acest proiect. Este nevoie de o schimbare in primul rand in felul de a gandi care sa afecteze ulterior felul de a actiona al cetatenilor.
Prin acest proiect dorim ca turistii ce strabat cele doua sosele sa inteleaga rolul pe care-l joaca in mentinerea unui mediu natural sanatos, pe care trebuie sa-l respecte prin evitarea ”abandonarii” deseurilor in aceasta zona. De asemenea, proiectul se adreseaza turistilor pasionati de drumetie si sporturi montane, pe care ii invitam sa decopere farmecul unor trasee montane aparte.


Grupul tinta este format din trei grupuri concentrice

- turistii care strabat DN 7A si DN 67C cu autoturisme
- turistii pasionati de drumetie si sporturi montane
- populatia ce locuieste in proximitatea principalelor puncte ale zonei: Obarsia Lotrului si Ranca si autoritatile repsonsabile


Mai multe detalii click pe imaginea de mai jos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu